Neubergs formel

Neubergs formel används av programmet för att på ett rättvisande sätt räkna om scoren på sådana brickor där antalet spelresultat av någon anledning inte är lika många som på övriga brickor spelade under samma tävlingstillfälle.

Neubergs formel ser ut så här:

S = (( N / n ) x ( s + 1 )) – 1

N = Normalt antal resultat på de spelade brickorna.

n = Antal resultat på den aktuella brickan.

s = Den utdelade poängen på den aktuella brickan med normal toppscoreberäkning.

S = Den utdelade poängen med Neubergs formel.

Exempel: De spelade brickorna vid detta tävlingstillfälle har normalt 12 resultat noterade per bricka vilket ger en toppscore på 22 poäng (12 x 2) – 2 på dessa brickor. Under samma tillfälle spelades även några brickor som bara hade 11 resultat noterade. Toppscore på dessa brickor blir då följaktligen 20 poäng (11 x 2) – 2. Paren som spelat brickorna med färre resultat skulle således få mindre poäng än paren som spelat brickorna med 12 resultat. För att rätta till detta räknar programmet om resultatet med hjälp av Neubergs formel och toppscoren blir istället 21,9 liksom att alla övriga resultat på brickorna med 11 resultat korrigeras enligt följande:

12 resultat       11 resultat       11 resultat

Toppscore       Toppscore       Neuberg

N/S  Ö/V          N/S  Ö/V          N/S  Ö/V

22,0  0,0          20,0  0,0          21,9  0,1

20,0  2,0          18,0  2,0          19,7  2,3

18,0  4,0          16,0  4,0          17,5  4,5

16,0  6,0          14,0  6,0          15,4  6,6

14,0  8,0          12,0  8,0          13,2  8,8

osv.

Använd formeln högst upp på sidan om du vill räkna ut de resultat som vi ej redovisat här.

Beräkning med Neubergs formel har den effekten att toppen inte sjunker lika mycket som med tidigare använda beräkningsmetoder. En annan effekt är att den utdelade poängen ges med en decimal. Poängberäkningen sker dock ned till sista decimalen.

Ett annat exempel: Överväg följande scenario! Alla har spelat färdigt utom vid ett bord där man ska börja spela sista brickan i tävlingen. Poängen är uträknad och par A har fått en topp på sista brickan men det återstår som sagt ett resultat som ska rapporteras in. Hur stor tror du chansen är att par A fortfarande har en topp när det sista bordet spelat färdigt denna bricka? Ja, det finns tre möjligheter. Låt oss säga att tävlingen omfattar 11 bord och att alla par ska spela 11 brickor. Således ger toppen på brickan 20 poäng.

1) Det sista bordet slår A:s resultat och A får då bara 18 poäng

2) Det sista bordet uppnår samma resultat som A och A får då 19 poäng-

3) Det sista bordet spelar hem mindre poäng än A och A får då “behålla” sina 20 poäng.

Så om alla tre möjligheterna skulle värderas lika skulle par A förväntas få 19 poäng. (medelvärdet av 18+19+20).Dock är det så att dessa olika möjligheter inte kan värderas lika. Par A har redan slagit 9 av 9 andra resultat så oddsen borde vara höga att de också kommer att slå det 10:e och sista resultatet – inte säkert men högst troligt. Så det förväntade resultatet i detta fall är att par A bör få ett resultat närmare 20 än 19.

I det aktuella exemplet måste par A vänta till sista bordet spelat färdigt innan de vet vilken score de fått på brickan. Men vad händer om tävlingsledaren säger att det sista bordet inte får spela färdigt pga tidsbrist utan istället få tillgodoräkna sig ett medelvärde för sista brickan. Det är nu som problemet uppstår och det är i denna situation som scoreberäkningen med Neubergs formel görs på den sista brickan för att ge ett rättvisande resultat för de par som spelat den.

Det här är bara ett exempel där Neubergs formel kommer in och det finns många fler situationer där den kan användas. För dig som vill veta mera ger en sökning på nätet med antingen “Neubergs formel” eller “Neuberg formula” ytterligare information.